Professorn tipsar: jobba mer hälsoeffektivt

Hufvudstaden bjöd in kontorshyresgäster i Göteborg till en inspirerande morgon på Condeco på NK och förutom god frukost bjöds det på en intressant föreläsning kring hur vi får hållbara medarbetare och tips till ett långt friskt liv med Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor och överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset.

Mai-Lis Hellénius, livstilsprofessor och överläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset, föreläser om hur livsstil påverkar vår hälsa och vad vi kan göra i vår vardag för att må bättre. Forskning visar att vi svenskar sitter ner i genomsnitt nio timmar varje dag. Många av oss har stillasittande arbeten och tillbringar större delen av dagen vid skrivbordet, något som visat sig ha stora konsekvenser på hälsan. Men det går att bryta det stillasittande mönstret, med enkla medel.

– Genom att resa oss upp och lägga in rörelse i vår vardag kan vi få ett längre och friskare liv, berättar Mai-Lis.

Här kommer fyra tips till en mer hälsosam arbetsdag: 

  1. Res dig från arbetsstolen, minst en gång i halvtimmen. Ett par minuters rörelse räcker. Ställ larm på telefonen som påminnelse.
  2. Stå upp och jobba. Forskning visar att en normalviktig person förbränner 350 kalorier mer vid två och en halv timmes stående arbete, i jämförelse med sittande. Dessutom minskar belastningen på ryggen vid stående arbete.
  3. Ta trapporna istället för hissen.
  4. Har ni mycket möten? Gör några av dem till stå- eller gåmöten istället.