Experten tipsar – konst på kontor

Rätt konstverk på arbetsplatsen skapar mervärde för både medarbetare och besökare. Konst gör oss mer kreativa och kan stärka företagets image. Inredningsdesigner Sara Garanty delar med sig av sina bästa tips.

Sara Garanty

Sara Garanty har tillsammans med kollegorna på Creativs handplockat den konst som pryder en lång vägg på Hufvudstadens nya kontor.

– Konst på kontor är en utmaning för det är många som ska tycka om den. Här utgick vi ifrån de färger som finns på kontoret och valde ut konst som lyfter den lugna och harmoniska känslan, berättar Sara som jobbar som inredningsdesigner, konstnär och kurator.

Konsten är en blandning av moderna fotografier och målningar av samtida konstnärer.

– Eftersom Hufvudstaden har staden i fokus valde vi temat människan i staden. Men vi har även arbetat med abstrakt konst för det är något som många tilltalas av. Hufvudstaden hade redan mycket fin konst med en anrik historia men de ville ha vår hjälp att komplettera med mer modern konst.

Bakom urvalet ligger även en analys av vad företaget står för och vilken personlighet det har. Saras främsta tips till den som ska välja konst är att börja med att titta på olika typer av konst för att bilda sig en uppfattning om vad som känns rätt.

– Fundera på vad du vill att konsten ska förmedla till medarbetare och besökare. Ett ungt spelföretag med lekfull inredning bör välja konst efter det, medan ett anrikt juridikbolag bör välja konst som passar den verksamheten. Jag tycker även att du ska gå på din magkänsla och välj konst som förmedlar glädje och inspiration. Det som är så härligt med konst är att det skapar känslor och ger en extra dimension till rummet.

Generellt sett fungerar abstrakt konst ofta bra i de flesta sammanhang. Ett annat tips är att utgå från de färger som finns i övrig inredning och välja konst som går ton i ton med den.

– När det gäller färg fungerar blå och gröna toner nästan överallt, de ger ett lugnt och seriöst intryck. Även toner av gult, rött och rosa är bra. Det är sociala och glada färger som påminner om sol och värme.

 

Samtliga konstverk kommer från Creativs