Bemannad miljöstation främjar hållbarhet i Femman

Företag, restauranger och kontor som är hyresgäster i Femman i Göteborg har alla tillgång till en bemannad miljöstation i fastigheten. Det skapar en bra förutsättning att ta hand om avfallet på ett hållbart sätt.

Med en bemannad miljöstation mitt i fastigheten ger Hufvudstaden och Femman sina hyresgäster en unik möjlighete att sortera sitt avfall på ett enkelt och noggrant sätt.

– Vårt uppdrag är att vara behjälpliga när hyresgästerna kommer in till miljöstationen med sitt material och se till att de sorterar rätt. De har ofta frågor om hur saker ska sorteras. Då förklarar vi att man alltid ska utgå från det materialet det finns mest av om det är en förpackning med flera olika material, säger miljöarbetaren Håkan Magnusson på Ragns Sells som driver miljöstationen åt Hufvudstaden.

Stationen är bemannad alla dagar i veckan, 08–16 på vardagar och förmiddagar på lördag och söndag. Det möjliggör för framförallt butiker och restauranger att göra sig av med sitt avfall även på helgen. Miljöstationen har totalt 20 fraktioner med sorteringskärl för olika typer av avfall. Dels kan man göra sig av med vanligt avfall som wellpapp och kartonger. Sen finns det även ovanligare fraktioner som tar hand om frityrfett, oljor och aerosoler (sprayflaskor).

– Målet är att sortera ut så mycket som möjligt och då få ner mängden brännbart avfall. Vi tar också hand om en hel del farligt avfall och hanterar även ljuskällor och småelektronik. Vi har utgått från ett grundbehov och sedan anpassat kärlen efter det behov som finns i just den här fastigheten. Man får vara flexibel hela tiden och se var behovet finns, vilka kärl som snabbt blir fyllda, förklarar Håkan.

Tre mindre miljörum för kontorsskräp

Utöver den stora miljöstationen i fastigheten finns tre mindre miljörum i fastigheten. Där slänger städföretagen som städar kontoren mycket av sitt skräp eftersom de ofta jobbar tidig morgon eller sen kväll när den bemannade stationen är stängd. Personalen på miljöstationen samlar även upp avfallet som hamnar i de mindre miljörummen.

Håkan har jobbat i den bemannade miljöstationen i elva år. Målet är att hjälpa hyresgästerna att sortera rätt samtidigt som miljöstationen hålls ren och fräsch hela tiden.

– Man måste föregå med gott exempel. Även om det är ett miljörum så vill vi hålla rent och fräscht. Då tror vi att det är lättare för hyresgästerna att hålla rent själva, säger Håkan.

Nära samarbete med Hufvudstadens fastighetstekniker

I Femman jobbar även Hufvudstadens fastighetstekniker Martin Larsson och Fredrik Nyman. De har blivit som två kollegor till personalen i miljöstationen.

– Samarbetet med fastighetsteknikerna fungerar jättebra. Vi har en bra dialog hela tiden och det ligger i allas intresse att hela fastigheten ser ren och hel ut. Vi brukar alltid höra av oss till dem om vi ser att någonting är trasigt eller behöver åtgärdas även utanför miljöstationen. De har blivit som våra kollegor, avslutar Håkan.